dinsdag 26 mei 2020

Podcasts... lijstje! Mijn favorieten.

Ja, ben helemaal fan. Voor mij geen boek (zonder plaatjes) meer. Behalve als trigger om te zoeken of een auteur ook te beluisteren is ergens. Heerlijk, goodbye krakkemikkige vertalingen. Scroll naar beneden voor het lijstje met links naar de podcasts.

Hoe het begon

Een zondag in oktober 2019. Wij kwamen terug van een weekje Mallorca. In onze afwezigheid had de aannemer de laatste hand gelegd aan de zolderverbouwing. We hadden daarover met hem nog geappt. Gespannen vloog mijn man de trap op. Tot zijn ontstentenis, leek de afwerking van de vloer in het geheel niet op wat we hadden afgesproken. Na discussies en ja, eigenlijk ruzie, over het hoe en waarom, zat ik die donderdag op mijn knieën met een glaskrabber de laklaag eraf te halen. Want we wilden het dunne laagje hout van het parket niet beschadigen. Dit monnikenwerkje was de ideale omstandigheid, ook qua tijd, om eindelijk eens de podcast te beluisteren die mijn broer sinds mei dat jaar elke twee weken de wereld in knalde. 

Wat schaft de podcast?

Met een bevriende smulpaap over eten praten, recepten, drankjes en wat al niet. Tenminste één aflevering wilde ik beluisteren, ik was toch wel benieuwd. Het viel niet tegen, en onder het krabben heb ik t/m “pizza” beluisterd. Onze diy pizza’s zijn inmiddels een klasse lekkerder, dat onding van een pizzasteen is naar de kringloop, en ook de American Pancakes met bosbessen lukken heerlijk. 

Een langere pauze was van deze podcast had ik wel nodig. Elke aflevering bevat zoveel informatie, dat ik echt tijd nodig heb om het te verwerken en te integreren in mijn dagelijks koken. Maar... het is supergezellig om naar deze vrienden te luisteren, er zijn restaurant- en foodtrendtips, er is een leuk muziekje, zelfs geweldige gasten zoals Queen of Veg Janneke Vreugdehil… het is een wonder dat media als @nrc en @parool deze ‘cast nog *niet* hebben opgepikt.

Extinction Rebellion

Het krabben was nog niet af, wat nu luisteren? Mijn wereldverbeterende hart wilde al langere tijd meer weten over Extinction Rebellion. Wat houdt deze beweging in, en hoe kan ik iets bijdragen. Als ik dat blijk te willen, zoals ik vermoed. Zo vond ik de Britse Extinction Rebellion podcast. Er zijn (telefoon-)gesprekken, live interviews op de bijeenkomsten die ze regelmatig organiseren (ook in Nederland trouwens, maar het kwam er niet van daarheen te gaan), en geeft een heldere indruk van waar de beweging voor staat en hoe ze werkt. Aanrader.


via Alex Klaassen naar Peptalk 

De afwerking van de vloer gingen we via Werkspot uitbesteden en het is uiteindelijk heel mooi geworden. Maar het podcasten bleef; nu bij het wandelen of intervallen. Of als ik verder moest fietsen. Wat daarbij te luisteren? Ik was wel toe aan iets luchtigers.

Op Twitter las ik dat Alex Klaassen alle Showponies liedjes op Spotify had gezet, luisteren natuurlijk! En zou hij niks met podcasten doen? Ja, hij had zich laten strikken voor een Peptalk; een aflevering van de podcast van Pepijn Schoneveld. Ik ben dol op Alex en het is een superaflevering. Van Pepijn was ik ook een beetje fan, sinds van zijn rol in Foeten, en in deze rol als podcasthost maakte hij die belofte meer dan waar. Manlief en ik zijn fan van cabaret, en Pepijn heeft nog veel meer cabaretiers op zijn lijstje, en zelfs gaat het over het hoe en waarom van cabaret, life, the universe & everything… dit alles gemonteerd met een fijn jazzmuziekje eronder… dus zo holde of wandelde ik regelmatig hardop lachend door Amstelveen. Ik heb geleerd voorbijgangers dan aan te kijken en naar mijn oortje te wijzen, zodat ze misschien niet denken dat ik helemaal wappie ben. 

De Man met de Microfoon en Paulien Cornelisse

Toen Peptalk op was, ontdekte ik de Man met de Microfoon (MmdM), dat is een soort standaardsuggestie van Apple Podcasts, hoe zou Chris Bajema dat voor elkaar hebben gekregen? Ook heerlijk, ook omdat wij zelf in de Watergraafsmeer woonden, en het speelt daar, dus dan voel ik me weer even helemaal “ich bin ein Watergraafsmeerder”. Zo fijn kort, met allemaal gesprekjes in en over het hier en nu, en tja, life, precies zo rommelig en levendig als het is. En met de Lockdown afleveringen heeft hij een nieuw niveau bereikt. Hij verkoopt ook shirts, en coole clubcards, waarmee je kan laten zien dat je ook bij de MmdM club hoort, en hem steunt natuurlijk. 

Want dat is voor al die leuke, lieve, enthousiaste ‘casters nog wel een dingetje: verdienmodel?? Het is nog vooral liefdewerk oud papier [dus deel je tips en ideeën vooral, onder in de comments, of via Twitter of Insta, wat je wilt. Fijn als je mij dan ook even tagt, dan weet iedereen waarom ze met slechte maar goedbedoelde, of goede maar slechtbedoelde, of gewoon briljante, ideeën overladen worden). 

Van MdmM is het een kleine stap naar Paulien Cornelisse, al minstens zo leuk als haar partner, zo niet leuker (ik bedoel natuurlijk leuker, dat begrijp je Pauline, hoewel… bij Chris treedt Wiek ook op, dus hm. Tough one). Ze leest haar hele Cavia boek er voor, en nog wat dingetjes, zonder tekeningetjes, maar allemaal even leuk. Leuk, leuk leuk. 

Winterstop

Toen werd het winter, en zat ik even niet zo lekker in mijn vel (understatement, vraag mijn man. Nee vraag hem maar niet). Veel Ruzzlen, en Pauline en Chris luisteren in bed. In bed luisteren gaat heel goed, ook voor het slapen. Al mis je dan wel de helft of meer - ik val meestal na 4’36” in slaap. Corona gebeurde, en iedereen was opeens de hele dag thuis. 

Op zich hoeft dit er niet bij voor de Ultimative Podcast lijst, want ik ontdekte toen niks nieuws. Maar het voegt wel toe, dat podcast luisteren ook heel fijn is, als je niet lekker in je vel zit. Even uit je eigen hoofd. Zolang je maar niet gaat denken dat de rest wel een leuk leven heeft. Bij Pauline en Chris valt dat gelukkig mee, omdat ze gewoon heel leuk zíjn, en dat alles niet altijd leuk is, of goed gaat, dat snappen ze leuke mensen. 

Onder druk van mijn m- iemand in mijn nabije omgeving, nam ik toch weer contact op met mijn psy - dat helpt toch niks, had ik steeds geroepen. Ik kreeg ongelijk, het hielp wel. En hè wat fijn: mijn stemming klaarde weer op. Hallo, 2020! Beter laat dan nooit, maar eind april was ik er weer. 

Vitamine Qi

En toen lukte het wél om de online lessen van de yoga te doen. En ging ik weer wandelen en intervallen met podcast. Wilde ik meer weten over Chineng, zo’n fijne les die mijn yogastudio aanbiedt. En bracht Spotify (Apple Podcast is weer terug in de cloud, waar hij hoort) mij naar Purmerend, naar de Vitamine Qi podcast van Hans Vos. Ik genoot van aflevering 7, een gesprek met de hyperactieve Marciel Witteman. 

Vos en Witteman kennen elkaar van de Amsterdamse Barefootwinkel Trek Barefoot, waar zulke contacten blijkbaar ontstaan. Witteman vertelt bevlogen over haar loopbaan, haar ervaringen met yoga en yoga docenten. Zijdelings ging het ook over goeroes, #metoo en grenzen. 

Over Critical Alignment van Gert van Leeuwen, bij wie ik ook wel eens een paar strippenkaarten heb geyoga’d, toen we nog in Amsterdam woonden. Haar huidige project is het Yoga International magazine. Dat heb ik meteen gekocht, en zo fantastisch, steekt met kop en schouders uit boven de concullegae, een abonnement erop gevraagd voor moederdag. En gekregen. Het is ook weer niet ZO duur, eigenlijk echt goede value/money (20e, 6 nrs/jaar). Trouwens, de website is gratis en ook behoorlijk fantastisch. 

Chi Running bij Align 

Op zoek naar meer over dit "chi", vond ik een interview met Danny Dreyer, een ultraton loper, op de podcast Align van Aaron Alexander. “How you do anything is how you do anything”. Geweldig gesprek weer, met handvaten en inzichten waar iedereen die wel eens beweegt wat aan heeft. Iedereen dus. 

Hoe kun je je inspanning minimaliseren en resultaat maximaliseren? Hoe kun je blessures voorkomen of oplossen? Hoe kun je ontstressen en vitaler worden? En, cliffhanger: hoe oud denk je dat die Dreyer is? (Niet googlen, hij vertelt het aan het einde). 

Bij de Align podcast had ik behoefte aan beeld bij de "ideale alignment". So there you go. The hipbone's connected to the, thigh bone... en stretch!

The Wayward Podcast 

Deze voortreffelijke uitsmijter kwam via een vriendinmijn BFF uit de 4e klas, om precies te zijn. Groep 6 voor de jongeren onder jullie. Vorig jaar kwam ik haar na decennia zonder contact plots tegen bij een eventje in onze wijk. Het klikte nog steeds, ja hoor, en wat een leuke vrouw is zij geworden! Sindsdien hebben we elkaars huis bezocht en veel, heeeel veel gepraat. Dat gesprek is eigenlijk ongoing nu, hoera whatsapp. Ilana tipte me deze podcast. 

Twee actrices, die elkaar ontmoetten op de set van Supernatural, een Amerikaanse fantasy TV serie (had ik nooit van gehoord). Ze werden samen gevraagd voor panels op de ComicCon beurs. Hun gesprekken bleken een doorslaand succes, vooral voor jonge meiden en vrouwen, een groep tot dan toe moeilijk te bedienen was gebleken op dit soort beurzen. In de eerste aflevering vertellen Kim en Briana, hoe ze tot de podcast kwamen.

Kripke, de productie maatschappij, maakte een pilot voor een Supernatural spinoff, met Kim en Briana in de lead: the Wayward Girls. Helaas lukte het niet die verkocht (en de serie gemaakt) te krijgen. De fanbase was enorm teleurgesteld, de fans kwamen met het idee van de podcast… en die hebben ze toen maar gemaakt. Which totally rocks. 

Women talking women stuff; motherhood, sisterhood, growing up, bullying, hygiene… everything! Maar zonder het pink en glittery vernis van glossies, die ons vooral een bepaald ideaal en de bijbehorende producten willen verkopen. Dus ja… take a listen to their Wayward awesomeness!Wat Schaft de Podcast met Jonas Nouwen en Jeroen Doucet  

Extinction Rebellion podcast 

Peptalk met Pepijn Schoneveld 

Man met de microfoon - de Lockdown Episodes 
   www.manmetdemicrofoon.nl 

Paulien Cornelisse 

Vitamine Qi aflevering 7 

Align podcast episode 9 w/ Danny Dreyer (over Chi Running)
   www.chirunning.nl

The Wayward podcast w/ Kim Rhodes and Briana Buckmaster


Lees ook wat ik verder ging luisteren in de post "Meer podcasts"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je helemaal naar beneden bent gescrolled! Deel je reacties hier, top. Lukt het niet? Mail me dan op tess apestaartje doucet punt com =)

Thank you for scrolling all the way down - drop a note to and fellow readers here! If you have troubles, contact me over email tess at doucet dot com.

Or Twitter @spellfinder of course. Love to hear from you <3