woensdag 22 juni 2016

Leesadvies voor een kieskeurige veellezer (plus: "want ad")

"Ik ben een kieskeurige veellezer. Favorieten zijn Nick Hornby (bv. "About a Boy"), A.M. Forster ("This book will save your life"), Matthew Quick ("Silver Linings Playbook"), en Jojo de Moyes. Franziska Stallmann is ook prachtig. Of "Gouden Jaren". Of "Gisele" van Susan Smit. 

Van boeken van deze auteurs houd ik met hart en ziel vanwege hun humor en realisme. Stuk voor stuk zijn het verhalen met een bite die je in verwondering optillen en wakker maken uit sleur of illusies van somberheid. 

Herken je je hierin? Bevriend me! Want dan wil ik weten wat jij leest."

Dat schreef ik van de week op mijn profiel op Boekenliefde.nl. In de hoop daar nieuwe leesvrienden en vooral: meer van dit soort bijzondere boeken te vinden. Want deze boeken openen iets in mij... iets waarvan ik meer wil ervaren.

Vlak nadat mezelf op Boekenliefde zo omschreef, viel mijn oog - na 5 jaar enthousiast en trouw actief lid en bezoeker van de fysieke en digitale bieb Amstelland - van de week voor het eerst op het knopje "Lees- en luisteradvies" van de biebwebsite.

Ach. zou de oplossing van mijn boekenvraag al die jaren vlak onder mijn ogen klaar hebben gelegen? Zoiets zou niet voor het eerst zijn.

Hoopvol typte ik genoemde auteurs in.

De website gaf mij een veelbelovend aantal namen. Blij klikte ik door. Al iets minder blij klikte ik ook weer terug. Al bij het lezen van de beschrijving vielen er veel boeken, zelfs hele auteurs af. Sorry, mensen. Maar iemand is kieskeurig en kieskeurig, en niet omdat ze nooit veel heeft geprobeerd. Au contraire.

Enfin: een paar lucky boeken vielen in de prijzen met een reservering van mijn kant.

En vol verwachting laadde ik de gereserveerde boeken in mijn fietstas, op weg naar hun auditie, wachtend op mijn nachtkastje. Ondanks zorgvuldige voorselectie, stelden toch velen teleur. Ik noem een Penelope Fitzgerald met "The Bookshop". Veelbelovende naam... en titel... maar... hoezo uplifting? Ik heb het boek gescand (of het een plek in vakantiebagage verdiende ja of nee), maar pfff... de laatste zin. Iets met heel veel sadness.

Van Emily Barr wachtte mij "the Perfect Lie". Het boek begint romantisch en hoopvol, met een mooie liefde, met vriendschap en een heldendaad. Helaas is het all downhill vanaf daar, het grimey verleden van La Personage Principiel in. Ja, OK, het loopt "goed" af - als je [spoiler alert] een onontdekte moord op een pedofiel die volgens de hoofdpersoon toch te weinig straf had, goed kan noemen. En als je blij wordt van de niet eens zo subtiele hint naar een van misbruik en corruptie doortrokken justitieel systeem, ter rechtvaardiging. Dat deze "terechte" moordenaar dan een romantische zonsondergang tegemoet gaat... als je daar blij van wordt, dus... ik niet. Helaas, Emily.

Wel mee in de vakantietas mag J.B. Morrisson's "Extra Ordinary Life...". Ja, dat was een goede tip. Ik heb ook nog goede hoop voor Dawn French (staat gereserveerd).

Dus... Een, wellicht twee treffers na het invoeren van zes auteurs... nee, de kwaliteit van het Leesadvies van de bieb viel me tegen.

Gelukkig was daar Kitty Killian op Facebook met leestips en quotes. Nora Ephron heeft de screening al achter de rug, en mag voluit mee op reis. Met Alexander McCall Smith komt het ook wel goed. Hij schreef een hele serie, dus dat schiet op. Ook trof ik op een uitstalkast in de stenen bieb "the year of taking chances" van Lucy Diamond ... ik geloof dat zij het ook gaat halen. Mooi.

Er waren ook nog een paar andere ingangen, die me nu even ontschieten, maar als ze goed zijn schieten ze vanzelf weer binnen.

Leesvoer voor de vakantie: in de pocket.

Maar... dat Lees- en Luisteradvies van de bieb... dat zou inmiddels toch wel een hogere "hit" score moeten kunnen opleveren? Ik gun het de bieb (en al haar lezers).

En PS: ik ben dus echt op zoek naar Boekenvrienden die ook zo dol zijn op de boeken in de eerste alinea van dit blog. Ben jij zo'n Boekenvriend of wil je dat zijn? Bevriend me @Boekenliefde. Of stuur een pingeltje via je favo kanaal, zij het mail, twitter, Facebook, What's App of wellicht een papieren brief of ansichtkaart. 

Over Boekenliefde: deze website heeft mijn hart veroverd door haar efficiency. Als je lid bent van de bieb kun je je biebaccount koppelen aan die bij Boekenliefde. Boekenliefde trekt je leeninfo dan direct uit het systeem van de bieb en voila: je online boekenkast vult zich automatisch met boeken die je tenminste in handen hebt gehad. Je kan ze recenseren, of dat laten. Ik beschrijf graag boeken die me plezier gaven bij het lezen, en ook, waarom. (Boeken die ik stom vond, verwijder ik. Dat doet me ook veel plezier : )) 

Als ik zo'n beschrijving dan later eens terugkijk, bemerk ik of het nog klopt voor mezelf. Of misschien was het een privé hype, of kijk ik er inmiddels weer heel anders tegenaan. Nooit meer hoeven denken: "ken ik dat boek, of...?" is mij een groot genoegen. Evenals het herlezen van mijn eigen ervaring met een boek. Dat is eigenlijk nog heerlijker, dan ik van het bezit ervan geniet.

Hoera voor lezers... vooral kieskeurige veellezers, zoals ik =)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je helemaal naar beneden bent gescrolled! Deel je reacties hier, top. Lukt het niet? Mail me dan op tess apestaartje doucet punt com =)

Thank you for scrolling all the way down - drop a note to and fellow readers here! If you have troubles, contact me over email tess at doucet dot com.

Or Twitter @spellfinder of course. Love to hear from you <3